Restaurang Jord växte fram ur en längtan efter det vilda – renlav från de svenska fjällen, vildfångad gös från Glan och vildsvin från de östgötska skogarna. Vi skördar, jagar och lagar mat med sann passion utan att hålla tillbaka. På restaurang Jord skapar vi fritt med allt från plommonkärnor till getkilling. Allt Jord lägger på en tallrik är genomtänkt i minsta detalj. Vinnare av årets viltkrog 2021!
Simons rosteri bageri har gjort sig kända för att aldrig kompromissa med råvarans kvalité eller skickligheten i hantverket. En av veckans stora kulinariska matupplevelser är onsdagar då Simons gör pizza. Till Vildsvinsfestivalen gör Simons napolitanska pizzor med vildsvin på! Missa inte detta!
Vårdnäs Stiftsgård har med tiden gjort sig kända som en ett riktigt matmecka för alla som älskar klassisk husman på vilt. Johan Illbäck och hans team av duktiga kockar jobbar mycket med vildsvin till vardags. Inte så konstigt kanske eftersom Johan själv jagar så fort han får chansen. Idag kan det dyka upp vildsvin på menyn både till frukost, lunch och middag på Vårdnäs. Allt från vildsvinspastejer och prinskorv till biff Lindström eller nattbakad karré.
vardnas.se
På Villa Baro sätter kockarna en ära i att hitta nya smaker och kompositioner, och tar gärna inspiration från övriga Europa. Men även om influenserna kommer från vitt skilda håll, så kommer råvarorna mestadels från trakten.
Vad vore en Food Court utan hamburgare? Svenmyra gård har lång erfarenhet med att slänga fram saftiga, goda vildsvinsburgare på lokala matmarknader här i Eklandskapet. Det är bara att njuta!
Föreläsare och inspiratör med eget företag inom gastronomi, sensorik, näringslära och utveckling av småskalig livsmedelsproduktion. Louise är stolt och glad över utvecklingen av Östgötamat, som hon jobbat med i 14 år. Hon har också lanserat och arrangerar tävlingen Årets Östgötakock, Matmässan "Smaka På Östgötamat" och Bondens egen Marknad i Östergötland. Hon har också haft nöjet att undervisa i näringslära på Grythyttan och i utomhuspedagogik på Linköpings Universitet under flera år.
Utmärkelser:
- Årets vildmarkskock 2004.
- Hagdahlsakademins pris 2009
- Gastronomiska Sällskapets pris 2012
Martin Ragnar är författare, forskare och både humanist och naturvetare/tekniker med en rad böcker på den digra meritlistan. Hans två senaste matböcker är Grisens historia; så mycket mer än fläsk och Regional matkultur. Martin Ragnar är också ideellt engagerad i olika föreningar med mat på agendan. Under dagen kommer vi att få höra honom berätta om just vildsvinets betydelse för oss svenskar och även om matkulturen knuten till vildsvinet.
Henric Stein driver HC Vilt som levererar svenskt viltkött till östgötarna. Om det är något Henric kan så är det att stycka vildsvin. Från stora scenen ska vi få se just det.
Andreas har redan nästan 20 år i restaurangbranschen, bland annat på den 3-stjärniga Parisrestaurangen Le Grand Véfour, Vin&Sprits vingård Domaine Rabiega och Eriks Gondolen i Stockholm. Både 2006 och 2008 nådde Andreas semifinal i Årets Kock och han har även hunnit med egna gästspel på krogar både i Sverige och utomlands. För några år sedan startade han Restaurang Jord som två år på rad vunnit Årets Viltkrog 2020 och 2021. Bäst i Sverige på vilt helt enkelt!
Vem lagar den godaste vildsvinsgrytan? Under hela dagen kommer barnen få träffa och interagera med karraktärer baserade på våra kära galliska vänner. Det är elever från Östre Grevie folkhögskolas musikteaterklass som kommer och förgyller dagen för barnen. En av Sveriges ledande folkhögskoleutbildningar inom musikteater med fokus på berättande genom sång och skådespeleri.
Svenska kyrkan i Vist och Vårdnäs lär barnen att baka gammalt stompbröd och håller vildsvinsgrytan levande över en öppen eld. Förutom det har damerna i församlingen sytt upp medeltidskläder för barnen att klä ut sig i!
Kung fumästare Paul Silferstråle och hans grymma lärjungar kommer vid två tillfällen under dagen att lära barnen fäktas som riktiga ninjas, samurajer och romare! Svärd och utklädningskläder finns att låna i Barnens kvarter. Till vardags håller Mästare Paul kurser i bland annat Evotraining. Skitcool träning!
Stafsäter gård - Glass och Vildsvinskött, även produkter från Brunneby Musteri
Verna Wisthus - Färska vildsvinskorvar, sylt marmelad
Svenmyra Gård - Korv och hamburgare på Vildsvin
Babettes - Fika och surdegsbröd
Simons Rosteri och bageri - Kaffe och surdegsbröd
Gävbo Bakstra - Tunnbröd
Herrsäter - Ostkakor
Olof Petersson Honung
Pelle Gredeskog - Egen tillverkning av knivar
Jägareförbundet Östergötland - säljer viltkokbok och informerar
Kvällens stora vildsvinsfest i Ladugården bjuder på LIVE-musik från scenen hela kvällen. Folkmusik i alla dess former!
Mikael Marin and Olov Johansson have, after 37 years of interaction and touring, refined their sound and their stage presence to the extent that today they are unique in their kind. With their playful and perfect interplay, they seem to defy the laws of physics in what appears to be a telepathic communication.
Väsen klassas som ett av världens främsta folkmusikband. De har spelat jorden runt och kommer nu till Stafsäter och Vildsvinsfestivalen. Väsen Duo är huvudband på Den Stora Vildsvinsfesten som börjar kl. 18. OBS! Biljetter till Den Stora Vildsvinsfesten sälj separat.
BRISK YOUNG PLOUGHBOYS
Traditionell engelsk folkmusik med båda fötterna på åkern ser till att kapa ett härligt röj in på småtimmarna. Mats Dahlman: Durspel, sång Emmelie Golabiewski: Durspel Göran Hallmarken: Vevlira, krumhorn Pär Jonsson: Bas Sebastian Karlsson: English concertina, sång Rickard Kumlien: Anglo concertina Mikael Sehlstedt: Slagverk
SMEDEN & HALLMARKEN
Två av Sveriges främsta virtuoser på vevlira spelar folkmusik från hela Europa från medeltid till nutid. Ikväll lirar de som förband till Väsen. Göran Hallmarken: Vevlira, säckpipa Magnus Smedman: Vevlira, säckpipa, fiol
JAM SESSION MED EKEN MORRIS
Kvällens öppningsakt är Stockholms förening för engelsk kultur som håller jam session i avslappnad brittisk pubanda
Jamledare: Jan Ivarson